UVODNA RIJEČ

Svrha svake organizacije šahovskih turnira je omogućiti igranje kraljevske šahovske igre, omogućiti kreacije na 64 polja svjetskim veličinama i pružanje mogućnosti napredovanja domaćim igračima. Pri tome je nezaobilazna promocija grada organizatora na svjetskoj sceni, pogotovo danas sa nizom platformi koje propagiraju i promoviraju šah.

Turniri koji se igraju godinama postaju željno očekivana tradicija. Svaki šahist želi nastupiti na turniru poznatog imena i tradicije. U povijesti šaha najpoznatiji su bili Hastings u Engleskoj i Wijk aan Zee u Nizozemskoj koji imaju gotovo 100 godišnju tradiciju.

Zagreb sa svojim memorijalom Mije Udovčića koji je sada održan 57. put (!) i s Turnirom mira, čije se prvo izdanje održalo 1965., također se pridružuje tim velikim tradicijama. U životopisima šahovskih velikana uvijek se navodi u kojim su gradovima igrali. Zagreb je definitivno na tom popisu značajnih mjesta u šahovskoj povijesti. Svjetska šahovska federacija FIDE pripremajući proslavu 100 godišnjice osnivanja 2024. godine stavila je Hrvatsku na popis 10-tak zemalja koje su doprinijele svjetskom šahu.

TURNIRI MIRA

  1. MEĐUNARODNI TURNIR U ZAGREBU 1955.

Na ovom mjestu spominjemo ovaj turnir jer je bio značajan svjetski događaj sa nizom poznatih imena i na određeni način ,,preteča” Turnira mira. Pobijedio je kasniji svjetski prvak Vasilij Smislov sa 14,5 iz 20 ispred Gellera, Gligorića, Matanovića i Ivkova. Od zagrebačkih igrača nastupili su Rabar, Fuderer, Udovčić i Bertok. Ne zaboravimo da su te godine Rabar i Fuderer igrali Međuzonski turnir za prvenstvo svijeta koji ih je smještao medu 25 najboljih u svijetu.

  1. I. TURNIR MIRA U ZAGREBU 1965.

Hrvatski politički vrh podržao je organizaciju  tog  turnira  uključujući se u Godinu međunarodne suradnje koju je UN proglasio povodom 20 godišnjice osnivanja. Kontroverzni poduzetnik i političar Lazo Vračarić bio je ‘spiritus movens’ projekta i on je sjajno uspio. Pobijedili su neočekivano Uhlmann iz DDR-a i Ivkov ispred svjetskog prvaka Petrosjana! Portisch, Parma, Bronstejn i Larsen su bili među pobjednicima uz niz poznatih svjetskih imena. Od zagrebačkih igrača nastupili su Udovčić, Damjanović, Minić, Bertok i Marović koji je postao međunarodni majstor.

  1. II. TURNIR MIRA UZAGREBU I ROVINJU 1970.

Najvažniji događaj te godine bio je dolazak legendarnog Fischera u Hrvatsku. Zahvaljujući vezama gosp. Andelka Bilušića s Bobbyem on je došao u Vinkovce i Zagreb, a kasnije je sudjelovao u susretu SSSR – Ostatak svijeta. Također tu su dva mjesta Rovinj i Zagreb podijelili organizaciju turnira kao i troškove. Danas je to u nogometu standard, a mi šahisti bili smo tada ispred vremena!

Na turniru smo imali čak 3 prvaka svijeta! Smislova, Petrosjana i budućeg Fischera. Fischer je bio nadmoćan svima, postigao je cak 76,5% bodova! Hort, Gligorić, Smislov i Korčnoj bili su ispred Petrosjana, a među pobjednike su ušli još Minić i Ivkov. Iz Zagreba igrali su još Bertok, Kovačević, Kurajica, Marović i Udovčić. Pobjeda Kovačevića crnim figurama nad Fischerom i danas ima legendarni status u šahovskom svijetu.

  1. III. TURNIR MIRA U ZAGREBU I ROVINJU 1975.

Ista kombinacija organizatora iz Rovinja i Zagreba provela je III. Turnir mira 1975. Pobijedio je Mađar Gyula Sax ispred Kovačevića i Nikolca. Sastav nije bio na nivou iz 1975., ali su Češkovski, Tringov, Ljubojević, Andersson, Kuzmin. Keene i Planinc bili vrlo poznata svjetska šahovska imena. Iz Zagreba su igrali još Hulak, Marović i Minić.

Nije previše zabilježeno da je u Zagrebu igran i B turnir nivoa međunarodnih majstora, pod imenom Međunarodnog prvenstva Zagreba. Na diobi prvog mjesta bilo je 4 sudionika. Pobjednik je postao Marangunić, Rogulj i Pavičić su napravili međunarodni bal, a Antunac je postao međunarodni majstor. Iz Hrvatske igrali su još Nemet, Bukal i Košanski. Pokazalo se da je bitno davati međunarodne mogućnosti igranja domaćim igračima.

  1. IV. TURNIR MIRA U ZAGREBU I RIJECI 1985.

I u ovom su slučaju bila 2 organizatora, Zagreb i Rijeka. Turnir je organiziran pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. U uvodnoj riječi, Čede Paića, Predsjednika HŠS-a, bilo je zgodno rečeno – Neka šahovski topovi zamijene prave topove. Sastav je bio nešto slabiji nego 1975., ali imena pobjednika Timmana, Saxa, Smejkala i drugih bila su visoko na tadašnjim svjetskim ljestvicama. Kruno Hulak je bio odličan drugi, a iz Zagreba i Rijeke igrali su još Cvitan, Kovačević, Cebalo, Rukavina i Bukal.

U samoj organizaciji turnira treba zabilježiti slijedeće: igrala se produžena seansa, 40 poteza za 4 sata, te 20 poteza za slijedeća 2 sata. Broj tzv. prekinutih partija bitno je smanjen. To su bili prvi koraci prema Fischerovim  zahtjevima, koji su se pokazali ispravnim, da ne smije biti ,,prekinutih” partija. Bobby je ispravno argumentirao da u tom slučaju igrači koriste analize drugih sto nije sportski ispravno. Nekoliko godina kasnije prekinute partije otišle su u povijest.

Obnovljeni Turniri mira 2018. i 2019. godine su pokazali kolika je potreba modernog vremena za ovakvim tipom turnira.

Hotel Palace je oba puta ugostio obnovljene Turnire mira, a Zagrebački šahovski savez kao organizator je odradio odličan posao postavivši Grad Zagreb oba puta kao važnu točku šahovskih zbivanja na svjetskoj sceni, jer je organizacija elitnih berger turnira prava rijetkost u novije doba.

Na 1. obnovljenom Turnir mira nastupilo je 12 velemajstora, 6 stranih i 6 domaćih. Od stranaca igrali su: Vasilij Ivančuk, Ivan Čeparinov, Etienne Bacrot, Baskaran Adhiban, Bassem Amin i Vladimir Malahov. Od domaćih igrali su: Ivan Šarić, Hrvoje Stević, Zdenko Kožul, Mladen Palac, Robert Zelčić i Zoran Jovanović.

Pobijedio je indijski velemajstor Adhiban Baskaran koji je pokazao izuzetnu borbenost i odlučnost u teškim partijama.

Na 2. obnovljenom Turniru mira 2019. je nastupilo također 12 velemajstora, ali čak 7 stranih! Od stranaca igrali su: Vasilij Ivančuk, Ivan Čeparinov, Etienne Bacrot, Liviu-Dieter Nisipeanu, Alexey Dreev, Melkumyan Hrant i Markus Ragger.

Od domaćih velemajstora igrali su: Hrvoje Stević, Zdenko Kožul, Mladen Palac, Robert Zelčić i Marin Bosiočić.

Pobijedio je legendarni ukrajinski velemajstor Vasilij Ivančuk koji je pokazao da i u veteranskim godinama spada u sam vrh svjetskog šaha.

Velika tradicija i značaj modernih Turnira mira za razvoj šahovske igre u Gradu Zagrebu daju šansu Zagrebačkom šahovskom savezu da se nametne kao nositelj razvoja šaha u regiji centralne Europe, te uz nadu da će Turnir mira postati tradicionalan kao i Memorijal Mije Udovčića najavljujem Turnir mira 2021. koji će se održati u kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u terminu od 5. – 13. listopada. Glavni turniri Zagrebačkog šahovskog saveza koji su ujedno i glavni ‘brend’: Zagreb open – Memorijal Krunoslava Hulaka, Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića i Turnir mira.

Zahvaljujem se glavnom pokrovitelju Gradu Zagrebu i Organizacijskom odboru turnira na angažmanu u ovo doba pandemije koje je izazovno na svim razinama, a natjecateljima turnira želim ugodan boravak u Gradu Zagrebu i dobru igru.

 

U rujnu 2021. godine

Predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza

Andrija Fiamengo