TURNIR MIRA

Prvi Turnir mira u Republici Hrvatskoj nakon osamostaljenja, održan od 12. do 23. studenog 2018. godine, pokazao je kolika je bila potreba za održavanjem jednog ovakvog šahovskog natjecanja. Turnir je privukao pažnju cjelokupne zagrebačke, hrvatske i svjetske šahovske javnosti svojim atraktivnom sastavom te kvalitetnim i borbenim šahovskim partijama. Stoga i ne čudi da su sve strukture Grada Zagreba odmah podržale ideju održavanja drugog Turnira mira u svrhu popularizacije šahovske igre i razvoja šaha u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.
Bez potpore Grada Zagreba i pokroviteljstva Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića ovaj turnir ne bi bilo moguće održati uz sve napore šahovskih djelatnika Zagrebačkog šahovskog saveza. S obzirom da je ova sportska manifestacija dignuta u rang natjecanja gradskog značaja, vjerujem da će zagrebački šahisti u daljnjoj budućnosti imati prilike uživati u nastupima vodećih europskih i svjetskih igrača.
Šahovskim priredbama poput Zagreba Open-a – Memorijala velemajstora Krunoslava Hulaka te 57. tradicionalnim Novogodišnjim brzopoteznim turnirom koji se igra u čast prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića, te održavanjem ovog velikog Turnira mira Zagreb se pozicionirao kao vodeća europska šahovska metropola.
Drugi šahovski Turnir mira održat će se od 19. do 30. studenog 2019. godine u poznatom zagrebačkom hotelu – hotel „Palace“, koji ima bogatu tradiciju održavanja šahovskih natjecanja i u kojem je, između ostalih, svojevremeno boravio legendarni Robert Bobby Fischer.
U okviru turnira, na slobodan dan, održat će se simultane šahovske produkciju u izvedbi poznatih svjetskih velemajstora protiv zagrebačkih juniora i kadeta te protiv javnih osoba iz svijeta športa, kulture i politike. Ujedno, slobodan dan iskoristit će se kako bi sudionici turnira mogli posjetiti neke od zagrebačkih znamenitosti iz povijesne i kulturne baštine.
Uz pokrovitelja turnira, dugogodišnjeg zagrebačkog Gradonačelnika, gospodina Milana Bandića, Zagrebački šahovski savez posebnu zahvalnost za organizaciju ovog turnira duguje Zagrebačkom športskom savezu, Uredu za šport i mlade Grada Zagreba, sponzorima i donatorima koji nesebično daju potporu održavanju ovog natjecanja.
U svoje osobno ime, posebno zahvaljujem članovima organizacijskog odbora, velemajstorima Alojziju Jankoviću i Mladenu Palcu na velikom trudu koji su iskazali u medijskoj promociji turnira i angažmanu te pronalaženju igrača za ovaj turnir. Isto tako, riječi zahvalnosti zaslužuje i član upravnog odbora Zagrebačkog šahovskog saveza Andrija Fiamengo, koji je dao veliki doprinos u organizaciji ovog Turnira mira.
Vjerujem da će ovaj turnir ispisati nove stranice zagrebačke, hrvatske i svjetske šahovske povijesti.

U listopadu 2019. godine
Predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza
Nenad Škare