„TURNIR MIRA“- ZAGREB - 2018

Obnovljeni „Turnir mira“ koji će se održati pod pokroviteljstvom grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića zasigurno je najzahtjevnija i najkvalitetnija šahovska manifestacija u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj.Vrijeme odigravanja ovog turnira (12.-23.11.2018. godine) poklopiti će se sa obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (18.studeni 2018. godine). To vrijeme najveće ugroženosti Republike Hrvatske od strane velikosrpskog agresora i tzv. JNA zasigurno je pravi termin za održavanje ovog turnira kojim zagrebački i hrvatski šahisti manifestiraju svoju privrženost ideji mira i međunarodne suradnje. Svjetski poznati šahovski teoretičar pok. međunarodni majstor Vladimir Vuković još je davno prilikom održavanja prvog Turnira mira istaknuo: „Iako po svojoj strukturi slika rata, šahovska je igra ipak prikladna da svoje privrženike upućuje na odanost miru jer su borbe na šahovnici sušta opreka pravom ratu, one teku već stoljećima bez pomisli na fizičko ili moralno poniženje ili oštećenje protivnika, a na kraju šahovskih partija, na raznim nivoima, slijedi u pravilu srdačan stisak ruku. I da je taj suprostav šaha ratu ne samo nutarnje istinit nego i vrlo star, vidi se najbolje po jednom mjestu iz rukopisa Bana koje ujedno predstavlja najstariji zapis o prašahu, indijskom čaturangi. Veličajući kralja Sriharša(613.-650.n.e.) i njegovu miroljubivost, pjesnik veli: „Za vrijeme njegovo nije bilo drugih sporova osim onih među medobernim pčelama, nikome se stope nisu sjekle osim stihovima, nikakve armije nisu bile uzdržavane osim onih na osmorednoj ploči.“ I hrvatski grb (šahovnica) u tom smislu može predstavljati samo simbol mira.

Zagrebački šahovski savez zahvaljuje svim donatorima i sponzorima, a posebno Zagrebačkom športskom savezu, svim strukturama grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem na potpori u pripremi i organizaciji ovog turnira. Vjerujemo da će ovaj turnir pozicionirati Grad Zagreb kao jedan od vodećih svjetskih šahovskih centara te potpomoći promociji grada Zagreba i Republike Hrvatske u Europi i svijetu.

Sastav turnira mira: Vasilij Ivančuk, bivši izazivač prvaka svijeta i prvak svijeta u ubrzanom šahu za 2016. godinu, Étienne Bacrot, osmerostruki prvak Francuske, Ivan Šarić, prvak Hrvatske i aktualni prvak Europe, Zdenko Kožul, bivši prvak Europe, te svi drugi velemajstori koji nastupaju na turniru, garantiraju pravi šahovski spektakl i njihov nastup pobuđuje interes šahista cijelog svijeta.

U okviru turnira (na slobodan dan 18.11.2018. godine) održati će se cijeli niz priredbi u okviru kojih će biti održano nekoliko simultanih produkcija u izvedbi vodećih svjetskih velemajstora protiv šahista zagrebačkih klubova, vodećih zagrebačkih kadeta i juniora te školske djece, a održati će se i simultanka u okviru koje će nastupiti gospodarstvenici, javni, kulturni i politički djelatnici grada Zagreba.

Zagrebački šahovski savez vjeruje da će ovaj turnir svojim kvalitetnim sastavom i organizacijom opravdati svoje postojanje te da će se tradicija održavanja ovog Turnira mira nastaviti i u nadolazećim vremenima.

U kolovozu 2018. godine,
Predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza,
Nenad Škare

Borislav_Ivkov

I. TURNIR MIRA

U travnju 1965. godine započeo je prvi Turnir mira u organizaciji predstavnika grada Zagreba i zagrebačkih šahista.
Na turniru su prvo mjesto podijelili Borislav Ivkov i Wolfgang Uhlmann sa 13,5 bodova iz 19 partija, dok je tadašnji svjetski prvak Tigran Petrjosan zauzeo treće mjesto sa 12,5 bodova. Dalje su se plasirali Portisch, Parma, Bronstein, Larssen, itd.
Od zagrebačkih igrača nastupili su Marović, Minić, Damjanović, Udovčić i Bertok.

Roberta_Jamesa_Fischer

II. TURNIR MIRA

Drugi Turnir mira održan u Rovinju i Zagrebu 1970. godine donio je nastup legendarnog Roberta Jamesa Fischer. Popularni „Boby“ lakoćom je osvojio prvo mjesto sa dva boda prednosti pred tadašnjom šahovskom elitom i time najavio svoj pohod na svjetski tron. Rezultat tog turnira bio je:
1. Fischer, 13 bodova (17)
2.-5. Hort, Gligorić, Smislov i Korčnoj sa 11 bodova (17)
6. Petrosjan 10,5 bodova (17) itd.,
Od zagrebačkih igrača nastupili su Minić, Bertok, Kovačević (koji je jedini pobijedio Fischera), Marović i Udovčić.

vlatko_kovacevic

III. TURNIR MIRA

Treći Turnir mira Rovinj-Zagreb odigran je 1975. godine i poredak je bio:
1. Sax, 8,5 bodova (13)
2.-4. Kovačević, Nikolac i Ceškovski, 8 bodova (13)
5.-6. Tringov i Hulak, 7,5 bodova (13)
7.-8. Ljubojević i Andersson, 7 bodova (13)

Krunoslav_Hulak


POSLJEDNJI TURNIR MIRA

Posljednji turnir mira odigran je 1985. godine, i obilježio ga je veliki uspjeh legendarnog zagrebačkog velemajstora Krunoslava Hulaka koji je s 8,5 bodova iz 13 osvojio drugo mjesto iza Jana Timmana jednog od najjačih igrača onog doba.